Cseh Tamás és Csengey Dénes a Hitelben

A Hitel folyóirat 2020. áprilisi számában ezidáig publikálatlan Csengey Dénes versek/dalszövegek jelentek meg Csengey Balázs válogatásában. A közölt művek 1985 és 1988 között készültek, ahogy a további közel negyven – többnyire ismeretlen – Cseh Tamásnak írt Csengey-szöveg. Többségük mind Cseh Tamás, mind Csengey Dénes hagyatékában fennmaradt.
http://www.hitelfolyoirat.hu/sites/default/files/pdf/01-csengey.pdf
A válogatott művek közül pontos keletkezési ideje és helye egyelőre csak a Májusi cseresznyének ismeretes: 1985. október 16., Keszthely. Fennmaradt, dokumentált dallama a Micsoda márciusnak és az Új palotásnak van ebből a válogatásból, ezeket honlapunkon is megtalálhatják. (A lap alján, a kapcsolódó tartalmak között.)

Szintén a 2020. áprilisi Hitelben jelent meg Csengey Balázs esszéje „DALSZÖVEGEK ÉS AZOK HIÁNYA - Közelítések Cseh Tamás és Csengey Dénes közös munkáihoz” címmel. „A bennfentesek esetleg megemlékeznek az egyetlen kivételt képező műsorról (majd lemezről), melyet nem a jól ismert szerzőpáros alkotott, de a recepció ennyiben többé-kevésbé kimerül. Valóban, a közös munka kézzelfogható gyümölcse mára a Mélyrepülés maradt, de ennél azért lényegesen több közös vállalkozásuk volt a nyolcvanas években…” – írja Csengey Balázs.
http://www.hitelfolyoirat.hu/sites/default/files/pdf/02-csengeybal.pdf

A lapszámban, külön egységet alkotva további két tanulmány vizsgálja Csengey Dénes munkásságát, különböző szempontok szerint. Bartusz-Dobosi László Aki kétszer élt című írásában az angyal motívumot követi végig Csengey életművében, Beck Zoltán pedig Csengey Dénes két esszéje alapján a kortárs cigány irodalom helyzetével foglalkozik. A teljes lapszám itt érhető el:
http://www.hitelfolyoirat.hu/folyoirat/hitel-101