1986. március 17.

„Micsoda március! Délelőtt ismét havazott.”- írta Csengey Dénes Cseh Tamás dallamára 1986 márciusában. Ez is egyike annak a közel 50 Cseh-Csengey dalnak, melyeket közel négy éves közös munkájuk során szereztek. Ezekből csak 13 jelent meg a Mélyrepülés című lemezen, közel egy tucat került felhasználásra filmekben, színpadon, TV-műsorokban, a többség azonban csak kéziratként maradt meg hagyatékukban. Az elmúlt évben egy részükhöz – így a Micsoda március... első versszakához is - sikerült éneket is rendelni a megőrzött dallamos kazetták segítségével.


 

Jól illusztrálja a keltezetlen dal, hogy mennyiben mások Csengey szövegei Bereményiéinél. Csengey dalszövegei nem az egyszerű, hétköznapi szituációkban rejlő feszültségektől, visszásságoktól, tanácstalanságtól jutnak el a néhol közéleti, egész társadalmat érintő kérdésekig, kétségekig, hanem éppen fordítva, a közéleti bölcsőből és változtatási kényszerből születve redukálódnak az egész közösséget érintő, de mégis egyéni sorsokként bemutatott drámai helyzetekig.


 Magyar Hírlap 1986. március 17. (forrás: Arcanum)

Esetünkben egy 1986-os márciusi magyarországi hóesés, valamint a szintúgy márciusi franciaországi választások eredménye adja a lírai alapszituációt, melyből előbb a hazai politikai helyzetre közelíthetünk, majd végül az egyén, a lírai én felhajtott gallérú, kilátástalannak tűnő helyzetének megfestése zárja a szöveget. A keltezéshez az 1986. március 17-ei Magyar Napló címoldalát és időjárás-jelentését hívtam segítségül.


Magyar Hírlap 1986. március 17. (forrás: Arcanum)

Kapcsolódó tartalom