Mai Nap cikkrészlet

Leírás 

Filmek rögzítik a régi sikereket - Cseh Tamás új dalokat ígér

Mintha Cseh Tamás hallgatna. Csak nem fordított hátat az előadóművészetnek? Legjobb, ha tőle kérdezzük meg. Mi történt, hogy csönd veszi körül?
- Attól függ, mit nevezünk csöndnek. Igaz, nem sokat lehetett rólam hallani az utóbbi hónapokban, de ez nem jelenti azt, hogy nem dolgoztam. Most, amikor telefonált, alig egy órája, hogy befejeztük új nagylemezem munkálatait.
Beszélne erről bővebben?
- Bereményi Gézával hét éve nem írtunk együtt dalokat. Ne értse senki se félre, nem haragudtunk egymásra, csak szükségesnek tartottuk a pihenőt. Tizenöt éven át mindennap találkoztunk, dalokba formáltuk gondolatainkat, érzéseinket. Azt mondanám, most munkaszünet volt soron. Fél évvel ezelőtt szakítottuk félbe a pihenőt.
Milyen volt újra együtt?
- Remek. Habár furcsa érzés: szembetaláltuk magunkat a régi dalok ízével, hangulatával. Gézával öröm volt ismét együtt dolgozni. Mostani találkozásunkat ahhoz hasonlítanám, mint amikor egy régi baráttal fut össze az ember és minden ott folytatódik, ahol korábban abbamaradt.
A dalok is hasonlítanak a régiekhez?
- Nem, egészen mások. A téma, a mondanivaló, a környezet, a politika megváltozott. Körülöttünk is. A hétesztendős külön út mindkettőnk életében hozott olyan élményeket, történeteket, amelyeket most feldolgozhattunk. Nem írtunk naplót, de azért figyeltünk a világra. Erről szólnak a dalok. A lemez címe egyébként rendkívül egyszerű, akár nem is kellene mondanom: Új dalok. Októberben jelenik meg a Hungarotonnál.
Új a hangszerelés is?
- A legtöbb esetben egyedül játszom a szerzeményeinket. Egyedül, a gitárommal. Mártha István barátom sokat segített a felvételeknél, annál is inkább, mert kapolcsi házának pajtájában vettük fel három nap alatt a dalokat.
Egy pajtában?
- Miért csodálkozik? Ott rendeztünk be stúdiót, pontosabban a rögzítéshez szükséges technikai berendezéseket. Csöndben, nyugodtan dolgozhattunk, nem kellett kicentizni a másodperceket, mint a lemezgyári stúdiókban.
Mi történt még mostanában?
- Dömölky János filmre vette dalaimat. Azokat is, melyek még soha nem kerültek nyilvánosságra. Ami pedig szerintem a legfontosabb, végre látni lehet azt, hogyan éneklem a számokat. Szinte végig csak az arcomon, a szemeimen pásztázott a kamera. A videokazetta címe: A meztelen ember. És még egy film készül, amit Bereményi Géza rendez. Az új lemez dalaihoz régi hazai és amerikai híradók, dokumentumfilmek részleteit vágja össze.
Még mindig vannak ilyen ismeretlen Cseh-Bereményi-szerzemények?
- Még sok van. Az évek során közel ötszáz dalt írtunk. Sajnos sok közülük már aktualitását vesztette.
Mit csinál a nyáron?
- Ha befejeztük a beszélgetést, máris indulok a Dunántúlra. Elmegyek az erdőkbe pihenni.
Ősszel?
- Új dalaim premierje szeptember 19-én lesz a Katona József Színházban.
Várjuk...

Borzák Tibor
(Mai Nap, 1990. július 13.)