Még kér a nép

Jancsó Miklós Még kér a nép című filmjének zenefelvétele a Magyar Rádió stúdiójában zajlott. Cseh Tamás Bereményi Gézával a filmhez komponált dalokon kívül - Filmdal, Antoine és Desiré történelemkönyve, Pető Csaba: Hej, búra termett idő - Grunwalsky Ferenc és Hanák Gábor történelmi televíziós sorozatához is rögzített dalokat: Folyó hó elsején, Suhannak, visszaszállnak, Janus Pannonius, Sohase láttam ilyen időt, Lovagkor.  A dalkészletből, csak úgy jókedvből szalagra vették A férfi bátorsága, Az első fénykép, Sok magmák csillagból..., Pridem, Szőke barátném, Az ócska cipő című dalokat, így ezek legkorábbi stúdió felvétele is megszületett.

Jancsó Miklós, aki a világ filmművészetének meghatározó egyénisége - már tudjuk örökre az, akinek személyisége épp olyan varázslatos, mint az alkotások, melyeket ránk hagyott. Alkalom adódott, hogy rögzíthettük, mit gondol múltról, a filmcsinálás titkáról, régtől fogva vallott nézeteiről. Nem mondható finomkodónak az emlékezés, és legfőképp az irónia, ami minden gondolatát, kimondott vagy ki nem mondott mondatát átszőtte. Filmrendező az, aki a következő filmjét meg tudja csinálni – idézte nagy realitás érzékkel Radványi Gézát, a Valahol Európában felejthetetlen rendezőjét. Különösen fontos volt számára - ahogy kimondta nagyon hangsúlyosan: Nekem egyik trükköm az, hogy felejteni kell tudni !
Az utolsó interjúk alkalmával szerencsére pontosan emlékezett, például az 1971 szeptemberében forgatott Még kér a nép című filmjében az igric Cseh Tamásról.