A levél 2 ideje

A változás éveiben, amikor Csengey Dénes elmaradozott és Bereményi Géza visszatért, megírták az Új dalokat 1990 őszén be is mutatták a Katona József Színházban, de a következő évadot, már a színház kamaraszínházában az akkor nyíló Kamrában kezdték, ahol Cseh Tamás nem szeretett annyira énekelni. Kétségtelen a változás eufóriájában született nagyszerű műsor, nem a várt kirobbanó sikert hozta meg, mert éppen a dúló politika árnyékába került. Még kevesebb figyelmet kapott a Cseh-Bereményi talán legjobb monodrámája, a Nyugati pályaudvar, amely egy évadot alig ért meg.

Zsámbéki Gábor igazgató új évadra új darabot kezdeményezett, és az alkotók visszanyúltak az első lemezre vett programhoz, a Levél nővéremhez. Másik János emlékezete szerint eleinte csak fel akarták újítani az elsőt, „gyakran találkoztunk ketten-ketten, tehát Géza-János, Géza-Tamás és Tamás-János, többször voltunk lent a Balatonon, Kővágóőrsön, Szepezden. Nem ment.

Hosszú szünet, és akkor a Puskin moziban, 1993 november elején volt a Géza filmjének a Turnénak a bemutatója, amibe a Tamás szerepelt, és ott a bemutatón találkoztunk, és Tamás hogy ő mennyire sajnálja, hogy tudom az én hülyeségem, mondta a Tamás. Mondom, de Tamás, ne törődj vele, hát akkor csináljuk már meg, na! És akkor így befejeztük. És végül is mind a hárman azt mondtuk, hogy messze-messze felülmúlja ezt az első levelet. Tehát, hogy itt már felnőttek vagyunk, nem tapogatózunk, hanem az egy kemény dolog. Szerintem a Bereményi is csúcsformáját futotta.”

Persze Bereményi Gézának is vannak némiképp különböző emlékei: Ez egy ötlet volt, hogy a Levél nővéremnek 2-t meg kellene csinálni erről a korszakról, a kilencvenes évek elejéről.

„A költő járja a várost. És azt hiszem, hogy egyenrangú lett a Levél nővéremnek eggyel Akkor már, akkor már megvolt a daloknak a reputációja, és akkor már szinte magától ment minden, csak föl kellett eleveníteni a régi, még viszonylag árnyékban történő módszert.” Szerinte ez folytatás volt, ez valóban folytatás volt… Feledésbe merül lassan, hogy bemutatónak frenetikus sikere volt, hogy ott volt az egész Budapest, a politikai élet, Tölgyessy Pétertől......Orbán Viktorig. 
(HG)

Kapcsolódó tartalom