Az én dolgom a dalok védelme

Cseh Tamás mondja

Az én dolgom a dalok védelme

Cseh Tamás 23 éve kezdett dalokat írni. Huszonhárom éve telt házat vonz. Vasárnap sem volt ez másképp, megtelt a JATE-klub.

...

- Sok fiatal jött el ma este. Huszonhárom évvel ezelőtt, amikor elkezdtetek énekelni Bereményi Gézával, akkor is fiatalok mentek el, de ezek most nem ugyanazok. Hol vannak most az akkoriak?
- Megnősültek, férjhez mentek, gyerekeik vannak, anyagi gondjaik vannak, kft.-jük, butikjuk van. Nem tudom miért nem érnek rá. Vagy nem vigyáz a nagymama a gyerekekre, vagy űzi őket az élet, néha föl szoktak tűnni, de alapjába véve ma is a fiatalság hallgatja a dalokat.

- Elkészültetek már a Levél nővéremnek II-vel?
- Hát, sajnos nem készültünk el. December 16-án lett volna a premier a Katona József Színházban, de így most csak raportra megyünk a színházigazgatóhoz… De nem lehet azt olyan könnyen megugorni. Nem is tudom jó ötlet volt-e, de már elhatároztuk, már nekivágtunk. Olyan üzenetet nem hiszem, hogy fog hordozni a Levél nővéremnek II., mint az Antoine és Desiré.

...

- Elmúltál 50 éves, 11 nagylemez és 11 Katona József Színház-beli év van mögötted. Láthattunk már vásznon, de most egyre inkább kacsingatsz a film felé. Bereményi legújabb alkotásában, A turnéban egy zongoristát játszol. Tervezed, hogy esetleg folytatod a filmszínészkedést?
- Nem, semmiképpen sem. Ha Bereményi nem hív, nekem nem jutott volna eszembe. Ha lenne hasonló hívás, ha valaki nagyon akarná, hogy valamit én játsszak el, lehet, hogy megpróbálnám, de nincsenek ilyen vágyaim.

- Lakitelek után egy ideig mintha politizáltál volna, ám most abbahagytad. Miért?
- Akkor mindenki politizált! Akkor azt annyira nyíltszívűen lehetett csinálni, és hát én elég sokáig vártam a változásokat. Aztán, nem sokkal később láttam azt is, hogy nem úgy van, ahogy én gondolom. Érzelmi beállítottságú ember vagyok, nem politikus alkat. A szívemre hallgatva azt kezdtem észrevenni, hogy megszületnek a pártok és ütik egymást emberek, barátok. Nekem a dalok miatt ki kellett vonulnom ebből, mert az én dolgom meg a Bereményi dolga a dalok védelme.

...

Barna Béla
Reggeli Délvilág 1993. december 4.

Kapcsolódó tartalom