Cseh Tamás: Western dalok – megjelent!

Cseh Tamás: Western dalok
Kiadatlan felvételek a PIM–Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből, bakelitlemezen

Cseh Tamás western dalai archív felvételeken, vadonatúj lemezen. Sosem hallott és jól ismert dalok is visszaköszönnek a kiadatlan, frissen masterelt hanganyagon, melyet a vadnyugati téma kovácsol egységbe. Bereményi Géza szövegei és Cseh Tamás korai angol nyelvű szerzeményei mellett amerikai népdal, indián dal és egy versmegzenésítés is helyet kapott a korongon, Cseh Tamás utánozhatatlan előadásában.

A western téma Cseh Tamás életművében izgalmas jelenség – a játék, a szerepjátszás egész életén át jelen volt –, ám az ő nevével fémjelzett bakonyi indiánozás, vagy Hadiösvény című regénye miatt mégsem lehet meglepő a hallgatók számára.

Cseh Tamás a ’60-as években szerzett dalait még önmagának, vagy szűk baráti körben énekelte egy szál gitárral, saját angol szövegekkel – ezekről számos hangfelvétele tanúskodik. 1970-től már Bereményi Gézával közösen írtak dalokat – köztük a vadnyugati ihletésűeket. Ezekben a western dalokban sokszor elmosódik a határ a vadnyugat és Budapest között, a romantikán és nosztalgián túl az is kirajzolódik, hogy a legendás karakterek, pisztolyhősök hogyan keresik a helyüket a kádári Magyarország fővárosában.

A PIM–Cseh Tamás Archívum a gyűjteményében lévő, az énekes hagyatékában fennmaradt régi orsós szalagokról és magnókazettákról kutatta fel és gyűjtötte egybe az ismert, és további, eddig ismeretlen vadnyugati témájú dalok felvételeit. A hangfelvételek javarészt az 1960-as, 1970-es években készültek. A Cseh-Bereményi műveken kívül korai Cseh Tamás-dalok, versmegzenésítés és indián dalok is helyet kaptak a lemezen – amelyek közül 7 dal eddig sohasem jelent meg hivatalos kiadásban.

A lemez megvásárolható a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékboltjában, 
valamint online a PIM webshopjában, és a Libri oldalán.

(további árusítóhelyek hamarosan)