Közreműködés a 2022-es Énekmondók emlékezetén, Bakonybélben

Dátum 
2022. augusztus 13. szombat
Helyszín 
Bakonybél

A bakonybéli Boldog Gizella Közösségi Házban zajlott program „Fűszál szobám” – Makovecz Imre és Cseh Tamás találkozása címmel, amely egy a valóságban csak tervezett, de létre nem jött találkozás a két alkotó között. Ezt a „beszélgetés” a Cseh Tamás Archívum és a Makovecz Imre Alapítvány közös műsoraként valósult meg úgy, hogy Cseh Tamás archív felvételeit láthattuk és hallhattuk, párbeszédben Makovecz Imre gondolataival. Előadója Hüse Csaba színművész volt, rendezője Cseh András.

Az est főműsora a „Másnap” című produkció volt, Beck Zoltán és Szűcs Krisztián előadásában. Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből összeállított program szerkesztő-dramaturgja munkatársunk, Csengey Balázs.
A Beck Zoli és Szűcs Krisztián által befejezett dalok régiek is, mégis maiak, hiszen most nyerték el végső formájukat. A rekonstruáló, alkotó folyamatot követően „a fiúk a dolgok mélyére ásnak” a színpadon, így elevenedik meg és ér össze múlt és jelen a dalokban.
[Szerkesztő/dramaturg: Csengey Balázs, művészeti vezető: Bérczes László (Ördögkatlan Produkció)]