Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80

„Úgy látszik, ez egy lehetséges közlésforma. Nem tudom, biztos van abban valami törvényszerűség, hogy mikor mi az, ami… Van idő, amikor az emberek könyveket olvasnak és abból tájékozódnak. A mi időnk most gyors, a dalokat gyorsabban meg lehet hallgatni, mint egy regényt, s ha jók, akkor viszonylag pontos információkat is közölnek. Nem azt mondom, hogy teljeseket, mert ezek helyzetjelentések. Az emberek ebben a felgyorsult időben a saját kétséges helyzeteik között borzasztó kíváncsiak egy pontos helyzetre.”

Cseh Tamás

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből elindulva népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari.

Sokan sokféleképpen próbálták megfejteni a jelenség titkát. Bereményi Géza tűpontos, játékos szövegei, Cseh Tamás könnyed, franciás dallamai és szuggesztív előadásmódja egymástól elválaszthatatlanul, közösen emelték kultikus státuszba ezt a populáristól minden tekintetben különböző, sajátos dal műfajt. Cseh Tamás ezekkel a dalokkal egész életén át hírnökként, hírvivőként járta az országot és a Kárpát-medencét.

Idén lenne 80 éves, de már 14 éve nincs közöttünk. A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Arra teszünk kísérletet, hogy személyes tárgyak, fényképek, kéziratok, különleges archív felvételek – azaz Cseh Tamás hagyatékának – segítségével megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.

 

Kurátorok: Csengey Balázs, Cseh Borbála

Látványterv és arculat: Mihalkov György

A kiállítás nyitva: 2023. április 25.  2024. április 28.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Károlyi utca 16.


(fotó: Díner Tamás, 1979)